El municipi

Vista d'Ordis
Vista d’Ordis

Ordis forma part de la comarca de l’Alt Empordà, província de Girona. El terme municipal té una extensió de 8 km2 i 98 m. d’altitud.

Els límits del terme municipal són al nord amb Avinyonet de Puigventós i Borrassà, a l’est amb Borrassà, al sud amb Pontós i a l’oest amb Navata. Té agregat el nucli de Pols.

 

L’Alguema es una reiera de la conca de La Muga que neix a Cabanelles, i transcorre per Lledó, altre cop Cabanelles, Navata, Ordis, Pontós, Borrassà i Santa Llogaia d’Alguema, on desemboca al Manol.

ROSSETÓ PLA
L’ORDI és el cereal que dóna nom al poble d’ORDIS.
Però la fama de l’ORDI és discreta, com discret és el reconeixement que se li dóna dintre de la nostra cultura. I no obstant la seva història és reculada en el temps. Fets d’ordi eren els pans que va beneir Jesús en el miracle dels pans i dels peixos. D’ordi era –i és encara- el pa àzim dels jueus en el seu pas pel desert. Amb ordi es fa el “pa negre”. D’ordi va ser la unitat monetària a Mesopotàmia abans no ho fos la plata. I tres grans d’ordi “ben rodons i secs” equivalien a la longitud d’una polzada a l’Anglaterra del segle XIV.I aqmb l’ordi es feia una beguda refrescant a l’estiu, “agua de cebada” en castellà, ordiat en català antic del qual sembla que derivà la paraula orxata (potser per això especifiquem “orxata de xufa”)
Avui, però, l’ordi es fa servir, bàsicament, per a farratge… i per a l’elaboració del whisky escocès, de la ginebra holandesa però, sobretot, de la cervesa, “el pa que es beu o la beguda que es menja”, segons deien els egipcis. Però el seu cultiu per a l’alimentació ha cedit protagonisme al del blat que ens procura el nostre pa de cada dia